Blog

Kava

27.08.2019

Moji varovanci, ki jim pomagam tudi s sestavo jedilnika me velikokrat začudeno gledajo, ko jim priporočim tudi skodelico prave kave. Verjetno vas zanima zakaj?
Kava

Naj najprej razložim, kako kava vpliva na človeško telo.
Kava je poživljajoč napitek, ki spodbuja in daje energijo. Njeno delovanje je vsestransko, ker vsebuje zelo pomemben rastlinski alkaloid, ki se imenuje kofein. Kofein na telo deluje poživljajoče, prežene zaspanost in utrujenost, pospešuje metabolizem, povečuje
koncentracijo in razpoloženje, izboljšajo se mentalne in fizične sposobnosti. Znano je tudi, da kofein pozitivno deluje na zmanjševanje maščob v telesu. Večletne študije vsekakor govorijo v prid skodelici kave, vendar moramo, kljub številnim pozitivnim lastnostim, kavo uživati zmerno. Raziskave so tudi pokazale, da pri športnikih uživanje kave v kombinaciji z ogljikovimi hidrati, po treningu pospešuje okrevanje mišic.
Zdravemu človeku kava samo koristi.
Ne smejo pa je uživati ljudje, ki trpijo za nespečnostjo, so pretirano nervozni, imajo povišan sladkor v krvi, povišan krvni tlak in težave z želodcem.
Kakšna je hranilna vrednost kave?
Skodelica kave brez dodatkov sladkorja, mleka ali smetane ima okoli 7.5 Kcal. Kava sama po sebi nima velike energijske vrednosti, če pa ji dodamo sladkor, mleko ali smetano, pa se število kalorij hitro poveča tudi do 100 Kcal.

Torej kava da ali ne?
Pitje kave v zmernih količinah ne bo imelo nikakršnih negativnih posledic. V večini primerov je dodani sladkor bolj nezdrav kot pa prava kava sama. Zdravemu človeku bo kava koristila.

Če vam je všeč ritual pitja kave si kar privoščite skodelico dišeče kave.

Nazaj