SESTAVINE
- 500 g moke (bele, pirine, polnozrnate, lahko del (1/2) moke nadomestimo tudi z ovseno, rženo, ajdovo…)
- 1 žlica sončničnih semen
- 500 ml vode (lahko uporabite tudi mineralno vodo)
- 1 pecilni prašek (lahko uporabite tudi vinski kamen)
- 3 žlice oljčnega olja
- 1 žlička soli
POSTOPEK
Na začetku najprej zmešamo suhe sestavine, moko, pecilni prašek, mleta sončnična semena in sol.
Suhi masi nato dodamo vodo (lahko uporabite tudi mineralno vodo, vendar je razlika v rahlosti testa skoraj ničelna) in oljčno olje.
S kuhalnico (najboljše, da je le ta iz lesa ali trde plastike) celotno maso mešamo toliko časa, dokler ne dobimo vlažne in rahlo lepljive mase.
V ozek podolgovat pekač (najboljše, da uporabite pekač, ki je za potice) namestimo peki papir in vanj enakomerno razporedimo maso.
Povrhu mase po želji posujemo še malo semen.
Kruh brez gnetenja in brez kvasa damo v predhodno ogreto pečico na 180 C za 60 min.
Nasvet: po želji lahko v maso vmešamo še žlico mletih lanenih semen ali pa semena sploh izpustimo iz celotne mase.