SESTAVINE
ZA TESTO:
- 130g pirine moke
- 130g ostre moke
- 8g pecilni prašek
- 50g rjavi sladkor
- 1 vanilijev sladkor
- drobno naribana lupinica manjše limone
- 3 rumenjaki
- 140g margarine
POSTOPEK ZA TESTO:
Iz vseh sestavin zamesimo testo. Mesimo toliko časa, dokler ne dobimo testo, katerega lahko oblikujemo v kroglo – vendar je kljub temu, še malo drobljivo. Testo razdelimo na dva dela in ovijemo v plastično folijo. Enega damo za pol ure v hladilnik, drugega v zamrzovalnik.
Po pol ure testo, ki je v hladilniku vzamemo ven in ga z rokami enakomerno razporedimo po dnu pekača (gre malo težje in plast testa je zelo tanka, tako mora biti).
ZA NADEV SESTAVINE:
- 400g grškega jogurta (polnomastni 10% m.m.)
- 250g polnomastni navadni jogurt
- 100g rjavi sladkor
- 60g ostra moka
- 2 čajni žlički vanilijeve arome
- 3 beljaki
- 150g zamrznjenih malin
POSTOPEK ZA NADEV
Beljake najprej stepemo v sneg. V drugi posodi gladko zmešamo grški jogurt, navadni jogurt, sladkor, moko in vanilijevo aromo. Pripravljeni masi z lopatko vmešamo še sneg beljakov. Maso nato zlijemo na testo in nanjo polagamo zmrznjene maline. Po vrhu enakomerno naribamo drugo polovico testa, ki smo ga vzeli iz zamrzovalnika.
Vse skupaj damo v pečico in pečemo na 190C nekje cca 45 minut.
Ohlajeno pito po želji posipamo s sladkorjem v prahu in poljubno narežemo.
Nasvet: recept je oblikovan za okrogli pekač fi 28 cm